Huis- en tuinonderhoud en renovatie

« Terug Start

Tuin laten ontwerpen door de hovenier

Gepost op

Wat is een hovenier?

Een hovenier is niet zomaar iemand die je onkruid komt wieden, maar iemand die wetenschappelijke kennis gebruikt om planten te cultiveren en te vermeerderen, en vervolgens deze kennis gebruikt om technische informatie en advies te verstrekken aan telers van groenten, fruit en bloemen. Hij onderzoekt plagen en ziekten en experimenteert met verbeterde variĆ«teiten van planten. Een hovenier werkt vaak in de landschapsarchitectuur om tuinen, recreatiegebieden en parken te ontwerpen, met als doel natuurlijke hulpbronnen te behouden. 

Ook al kan hij veel verschillende functies bekleden, over het algemeen is het een expert in het cultiveren van voedsel en andere soorten planten waar ook jij beroep op kan doen om je tuin te laten ontwerpen.


Hoe ziet de werkplaats van een hovenier eruit? 

Een hovenier heeft een veelzijdige werkplaats. Afhankelijk van hun specialisatie werken de meeste hoveniers buiten, in broeikassen of in laboratoria. Werken in de tuinbouw gaat gepaard met veel handwerk. Of het nu gaat om planten, snoeien of oogsten, een hovenier verricht veel fysiek werk. Over het algemeen werken ze regelmatige uren, maar zijn (of haar) werkdruk bereikt ongetwijfeld een piek tijdens het plant- en oogstseizoen. Een hovenier brengt ook veel tijd door op kantoor om tuinen en parken te ontwerpen, wat hij opnieuw combineert met heel wat buitenwerk om te meten en de lichtinval te bepalen. Een ervaren hovenier kan ook als docent werken op tuinbouwscholen, artikels schrijven voor tijdschriften of openbare toespraken houden over milieuduurzaamheid en bescherming.


De hulp van een hovenier inroepen

Tuinieren betekent voor mij heel veel dingen: het is leuk, rustgevend, gezond, spannend, lonend en creatief. Maar ook al ben ik enorm gepassioneerd in het tuinieren, ik heb slechts een beperkte kennis van planten, bloemen en tuinieren in het algemeen. Voornamelijk omdat tuinieren voor mij eerder een hobby is en geen fulltime job. Ontevredenheid over mijn tuin liet me de hulp inroepen van een expert. Hij weet immers perfect hoe je een tuin omtovert in een vredevolle oase die zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft. Dankzij de kennis van de hovenier en slechts een paar honderd euro, kan ik nu groenten en fruit cultiveren voor minstens vier personen en ziet mijn tuin eruit als een juweeltje. Elk seizoen staat er wel iets in bloei, waardoor het wandelen door de tuin meer een ontdekkingsreis is geworden. Tot in het kleinste hoekje is alles perfect ingedeeld met de juiste planten en bloemen, waardoor mijn tuin bijna zo goed als geen onderhoud nodig heeft. Nog steeds is tuinieren mijn grote passie, maar de belevenis is een stuk aangenamer geworden in een perfect aangelegde tuin.

 

Benieuwd naar een vakbekwame hovenier voor Wassenaar en omgeving? Kijk dan eens op de site van Hoveniersbedrijf J T A van Marwijk BV.


Delen