Huis- en tuinonderhoud en renovatie

« Terug Start

Hovenier

Gepost op

Wanneer je werkzaamheden wil laten uitoefenen aan de tuin van het huis dan schakel je vaak een hovenier in. Deze persoon is zowel werkzaam voor particulieren als voor bijvoorbeeld de gemeente of bedrijven. Hij of zij zorgt er voor dat tuinen aangelegd worden, maar ook onderhouden worden. 

Hovenier

Een hovenier wordt vaak vergeleken met een tuinman, maar het is niet hetzelfde. Ondanks dat tuinmannen en hoveniers veel dezelfde taken hebben is het grote verschil dat een tuinman vaak in dienst is van de persoon die de tuin bezit. Een hovenier is in dienst van een hoveniersbedrijf als Hoveniersbedrijf de Colm. Ook kunnen zij tuinen aanleggen naast het onderhouden waarbij de tuinman vaak alleen tuinen onderhoudt.  Hoveniersbedrijven hebben normaliter een goede kennis van al het groen wat zich binnen en buiten een tuin kan bevinden. Zo heeft hij verstand van bomen en planten, maar ook van struiken en gras. Een hoveniersbedrijf kan ingezet worden bij tuinen van particulieren, maar ook bij gemeentetuinen of bij bedrijfstuinen. Het bedrijf kan ingezet worden dus om de tuin aan te leggen, maar ook om de tuin te onderhouden in bepaalde periodes. Zo kan het zijn dat een bedrijf het hoveniersbedrijf vraagt om een keer per twee maanden de tuin te onderhouden. Ook kan het zijn dat het hoveniersbedrijf de tuin winter- of zomerklaar maakt wanneer dit nodig is. 

Opleidingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hovenier te worden in Nederland. Omdat het een oud beroep is, is het zo dat heel veel mensen doorstromen wanneer zij in dienst komen bij familie. Vader heeft bijvoorbeeld het bedrijf en neemt zoon in dienst wanneer hij de juiste leeftijd heeft bereikt. Vervolgens wordt dit doorgegeven van vader op zoon of dochter.  Ook kan iemand een opleiding volgen om dit beroep uit te gaan oefenen. Nederland heeft verschillende agrarische scholen die een opleiding tot dit beroep aanbieden. Vaak betreft het dan een vierjarige MBO opleiding van niveau 4. In deze opleiding leert de student dus alles over groenvoorzieningen en de praktijk die komt kijken bij het uitoefenen van het beroep. Ook zijn er verschillende hoge scholen die hogere opleidingen aanbieden met meer specialisatie. Dit zijn dan opleidingen voor bijvoorbeeld landschapsarchitect. Dit is niet hetzelfde beroep, maar heeft wel veel raakvlakken met een persoon die werkzaam is bij een hoveniersbedrijf. Een landschapsarchitect gaat meer over het inrichten en ontwerpen van een gebied met grond waarbij het hoveniersbedrijf wordt ingezet om vervolgens de werkzaamheden uit te voeren. Dit kan dus zijn het aanleggen van het groengebied, maar ook het onderhouden van het groengebied dat de architect heeft ingericht.


Delen