Huis- en tuinonderhoud en renovatie

« Terug Start

Een kachel voor elk huis

Gepost op

Of het nu ter decoratie is, als extra verwarming op een bestaand systeem of dat deze het huis of een ruimte volledig dient te verwarmen, voor elk doel bestaat er ruime keuze aan kachels. Ook qua energiebron kunnen we kiezen uit hout, gas, stookolie of elektra. Tijdelijke kachels hoeven niet altijd mooi te zijn, maar één die het gehele jaar blijft staan moet toch enigszins in het interieur passen. 


Moderne tijden

Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste huizen voorzien van centrale verwarming. Voor de oudere woningen waarin niet geïnvesteerd is in een moderne warmtebron, is de open haard nog een uitkomst meestal aangevuld met een straalkacheltje of een andere losstaande warmtebron. Veel van de Nederlandse huishoudens stoken in deze moderne tijden nog op gas. Gas is een natuurproduct, de winning er van in eigen land is flink teruggebracht waardoor gas al duurder is geworden, maar het wellicht in de toekomst nog meer zal gaan kosten.


Populaire kachels

Een tijd lang waren de sierhaarden op gel potjes enorm populair. Deze dienden echter enkel ter decoratie en de rage lijkt (gelukkig) alweer voorbij. Tegenwoordig heeft iedereen het over de pelletkachel! Deze kachels hebben eventueel de capaciteit om een volledige woning te verwarmen. Daarnaast zegt men dat het gebruik van een pelletkachel milieuvriendelijk is. De brandstof voor deze kachels bestaat namelijk uit kleine geperste houten pellets. Deze pellets worden gemaakt van afvalhout en worden geproduceerd zonder de toevoeging van lijn of andere chemische bindmiddelen. Als ik over het web surf met als zoekterm 'kachels' dan vliegen de pelletkachels je om de oren. De verkopende partijen en producenten beloven lagere kosten dan bij het gebruik van een hoog rendement ketel op gas.


Tot slot

Ik heb zo mijn twijfels over het verbruik van een pelletkachel, maar ben toch enigszins geïnteresseerd. Ongeveer twee jaar geleden heb ik een nieuwe HR-combiketel laten installeren en deze lijkt momenteel aan alle verwachtingen te voldoen. Daarnaast zou ik niet zomaar een nieuwe kachel aanschaffen zonder ervaringen te hebben gehoord van het liefst vrienden of familie. Voor de toekomst sluit ik in ieder geval niets uit. Want wie weet is de pelletkachel wel de toekomst. Bij het aanschaffen van welke kachel dan ook is het in ieder geval belangrijk dat het doel ervan duidelijk is. Zo kan een elektrisch straalkacheltje tijdelijk uitkomst bieden, maar verbruikt deze te veel elektriciteit voor langdurig gebruik. Een petroleumkachel brengt enige risico's met zich mee enzovoort. Denk dus goed na over de kachels die u aanschaft en zorg dat de kachel geschikt is voor het doel waarvoor u hem aanschaft. Succes met uw zoektocht.

 

Kijk voor kachels en open haarden in Heerlen op Lemmerlijn Sfeer en Warmte!


Delen