Huis- en tuinonderhoud en renovatie

« Terug Start

Interior design: wandtegels

Gepost op

Om uw badkamer, keuken, of binnenkomsthal een nieuwe, frisse look te geven is er geen beter materiaal dan wandtegels. Wandtegels kiezen is niet altijd gemakkelijk omdat er een ruim scala aan kleuren en soorten bestaat waarin het soms moeilijk is om uw weg te vinden. Met enkele nuttige tips wil ik u graag helpen om deze keuze gemakkelijker te maken. Bij het maken van de juiste keuze is het belangrijk om eerst het materiaal te kiezen en daarna pas het ontwerp en de kleur. Het soort materiaal heeft een grote invloed op de eigenschappen en de prijs van de wandtegels. De prijs kan variëren van 5 euro per vierkante meter, tot 30 euro en meer voor de duurdere versies.


Porseleinen wandtegels

Porselein is het meest gebruikte materiaal voor wandtegels. We kunnen de porseleinen wandtegels indelen in verschillende soorten. De sterkste porseleinen tegels zijn gemaakt uit een volle blok porselein en worden daarom ook soms "full body porselein" tegels genoemd. Deze tegels zijn zeer duurzaam , kras- en schokbestendig. Omdat het onderhoud van deze wandtegels niet eenvoudig is, worden ze eerder gebruikt voor het bekleden van buitenmuren. De geglazuurde muurtegels in porselein zijn meer geschikt voor binnen. Het glazuur maakt de tegels zeer sterk en biedt de mogelijkheid om ze in verschillende kleuren en texturen te ontwerpen. Naast de geglazuurde muurtegels zijn er ook nog de gepolijste muurtegels. Ze zijn nog glanzender dan het glazuur en stralen meer luxe uit. Door het polijsten lijken ze meer op marmer. Het grote nadeel van dit soort tegels is hun poreusheid waardoor ze ongeschikt zijn voor keukens en badkamers.


Natuursteen

Als uw voorkeur uitgaat naar robuuste, sterke en toch zeer esthetische wandtegels moet u kiezen voor graniet of een andere natuursteen. Het aanbod van kleuren en motieven is eerder beperkt omdat aan de natuurlijke kleur van de stenen niets gewijzigd wordt.


Muurtegels in aardewerk

Naast de porseleinen wandtegels en die in natuursteen zijn er ook nog gebakken tegels in aardewerk. Deze tegels komen eveneens voor in diverse tinten en passen in elk type van interieur. De tegels in aardewerk zijn wel vrij broos en breken gemakkelijk wanneer u met een hard voorwerp tegen de muur stoot.


Er zijn nog liefhebbers van mozaïek

Voor wie een felgekleurde muur wil zijn er de mozaïektegels. Het zijn meestal zeer kleurrijke, esthetische tegels. Doordat ze vervaardigd zijn uit glas hebben ze een bijzondere en verrassende glans. De tegels zijn zowel duur in aankoop als voor het installeren omwille van het vele werk met de kleine tegeltjes.


Delen